Thursday, September 25, 2014

Tüùpilised asjad Paraguays

Aitäh kõigile kes mulle ideid andsid millest kirjutada. Kirjutan seekord listi asjadest mis on Paraguays tavalised aga minu jaoks midagi erilist
1) terere- külm jook yerba matest. Kõigil on siin oma tereré termo mis koosneb termosest jääkülma veega, joogitopsist mis on täis yerba matet ja kõrrest. Termo võetakse alati igale poole kaasa ja terered jagatakse kõigi sõpradega. Kusjuures kõik joovad samast kõrrest.
2) Chipa- chipa on maisijahust juustukukkel, mille ümbrus on krõbe aga sisemus pehme. Seda küpsetatakse ise kodus, ostetakse tänavamüüatelt või chipería-st ehk siis chipakohvikust. Üle linna kostub päevas mitu korda chipa reklaam.
3) snapchat- kõigil on snapchat
4) nike tossud. Kõik kannavad kehalise kasvatuse tundides nike tosse, isegi need kes kunagi midagi tunnis kaasa teha ei viitsi
5) crocsid on kõige populaarsemad jalanõud, kahjuks on need koolis keelatud kuna on liiga paljastavad?
6) seelikuid ja kleite tänaval kanda on ohtlik
7) "kaks meest mootorrattal" ehk kõige tõenäolisemalt kurjategijad. Kui sa oled üksi tänaval ja näed kahte meest mootorratal siis lihtsalt peida ennast ruttu ära või anna neile mida nad küsivad sest nad ei karda relva kasutada. Seda olen ma teistelt kuulnud, endal kogemusi nendega pole.
8) politsei põhiülesandeks on vist hommikuti liiklust reguleerida suurtel ristmikel. Ma ei tea miks sest valgusfoor on seal olemas.
9) paljudes linnaosades on tänavatel väikesed putkad kus on ööpäevläbi politseivalve
10) kõik inimesed liiguvad autoga sest jalakäijatele pole teid ja autojuhid ei austa jalakäijaid
11) paljud poed ja muud asutused on lukustatud koguaeg ja kui sisse tahad saada pead uksekella laskma.
12) tänavad on väikseid poode ja apteeke täis.
13) tänavatel müüakse absoluutselt kõike, müüjad koputavad autode akendele et kaupa pakkuda. Lisaks pakutakse tänaval aknapesu. Müüjad on enamasti 5-9 aastased väikesed alakaalulised mustade riiete ja näoga lapsed. Üsna masendav ja abitu tunne on neid nähes.
14) tänavad on väga katkised ja prügi täis
15) graffitit on niii palju- reklaame, palveid ja piiblitekste, sünnipäevaõnnitlusi, armastusavaldusi, bändide nimesid jne...
16) delivery- kõike on võimalik koju tellida: jäätist, ravimeid, kohvi
Ja kaup tuuakse tavaliselt kohale rolleriga
17) kõik tarbivad "light" tooteid, kuid millegipärast on siin siiski rohkem ülekaalulisi kui eestis. Ja usutakse et kakao on kahjulikum kui mingist "light" keemiapulbrist "mahl".
18) vesi- kõigil on oma veepudel koolis kaasas millest üldiselt keegi teine juua ei tohi, sest sa saad sõbraga ühest pudelist juues rohkem pisikuid kui terve klassiga samast kõrrest terered juues (?)
19) kohv on ainult nescafe lahustuv mida valmistatakse tihtu piimaga mitte veega.
20) paberid pole siin mitte A4 vaid paar cm pikemad ja laiemad.
21) inimeste käekirjad on lugematud minu jaoks
22) peale lõunasööki pestakse koolis hambaid
23) kõik teavad saksamaad ja leedut (?!?)
24) selfie tehakse umbes iga 20 minuti tagant
25) poisid kallistavad üksteist kogu aeg
26) kohtimistele jõutakse umbes üks tund peale kokkulepitud aega ja üldse kõik toimub hiljem kui plaanitud või kokku lepitud
27) majad on kõik ümbritsetud kõrge (kivist) aiaga ja mõne aia peal on okastraat ka
28) enamus maju on üksteise küljes kinni ja paljudel pole mitte mingit tagaaeda.
29) pealinnas sõidavad inimesed hobustega
30) asado- suur grillimine mille käigus süüakse ära kümneid kilosid erinevat tüüpi liha
31) igasuguste haigustega inimesi on palju. Ja osad tulevad sinuga juttu rääkima, tutvustavad ennast, küsivad küsimusi, siis näitavad enda haiget jalga vms, küsivad raha, napsavad su rahakoti ära ja jooksevad minema. Meile näitas mingi mees oma kasvajat vms aga ma kõndisin kohe minema ja õnneks teised ka ei andnud raha talle.
Järgmine postitus tuleb Paraguay loodusest aga pean selle jaoks pilte tegema palju. Aitäh kes andsid nõu millest kirjutada ja teie soovitused on veel oodatud :)

No comments:

Post a Comment